Psoriasis –  en av våra vanligaste folksjukdomar

Den 29 oktober uppmärksammas en av våra vanligaste folksjukdomar på Internationella psoriasisdagen. Det tycker vi på Agito är viktigt.

Vi vill passa på att lyfta fram alla de skickliga och kompetenta hudläkare som varje dag envist jobbar hårt för att lindra lidandet för många drabbade.

Symptomen är lätta att känna igen, och innebär att den drabbade får fjällande, rodnande torra fläckar på huden, som kan liknas vid stearin. Fläckarna uppstår oftast i hårbotten, på knän och armbågar och i hudens veck, till exempel i knävecken. Det går i skov, och kan variera mycket från person till person.

För trodde man att psoriasis enbart drabbade huden. Men psoriasis är en så kallad systemisk sjukdom, vilket innebär att kroppens immunsystem inte fungerar som det ska. Immunförsvaret reagerar mot kroppen med en överdriven produktion av hudceller. Det kan göra så att andra sjukdomar uppkommer, som t ex hjärt- kärlproblem, mag-tarmbesvär, diabetes och inflammatoriska ögonsjukdomar.

Sjukdomen är ärftlig, och stress, infektioner eller vissa läkemedel kan trigga igång den. Psoriasis kan leda vidare till att du får psoriasisartrit, som kan ge smärta stelhet och ömhet i leder och rygg. Det finns utvärtes mediciner som kan lindra symptomen, antingen med eller utan läkemedel.