Psoriasis  
–  en av våra vanligaste folksjukdomar

Den 29 oktober uppmärksammas en av våra vanligaste folksjukdomar på Internationella psoriasisdagen. Det tycker vi på Agito är viktigt. Vi vill passa på att lyfta fram alla de skickliga och kompetenta hudläkare som varje dag envist jobbar hårt för att lindra lidandet för många drabbade.

Psoriasis är en vanlig kronisk sjukdom som drabbar 2-4 procent av världens befolkning. I Sverige har mellan 250 000 och 300 000 personer psoriasis. Det finns även de som har ljuskänslig psoriasis som förvärras när huden utsätts för solljus. Psoriasis är en av våra vanligaste folksjukdomar och sedan 2014 definierar WHO psoriasis som en allvarlig kronisk sjukdom.

Symptomen är lätta att känna igen, och innebär att den drabbade får fjällande, rodnande torra fläckar på huden, som kan liknas vid stearin. Fläckarna uppstår oftast i hårbotten, på knän och armbågar och i hudens veck, till exempel i knävecken. Det går i skov, och kan variera mycket från person till person.

 

För trodde man att psoriasis enbart drabbade huden. Men psoriasis är en så kallad systemisk sjukdom, vilket innebär att kroppens immunsystem inte fungerar som det ska. Immunförsvaret reagerar mot kroppen med en överdriven produktion av hudceller. Det kan göra så att andra sjukdomar uppkommer, som t ex hjärt- kärlproblem, mag-tarmbesvär, diabetes och inflammatoriska ögonsjukdomar.

 

Sjukdomen är ärftlig, och stress, infektioner eller vissa läkemedel kan trigga igång den. Psoriasis kan leda vidare till att du får

psoriasisartrit, som kan ge smärta stelhet och ömhet i leder och rygg.
Det finns utvärtes mediciner som kan lindra symptomen, antingen med eller utan läkemedel.

AGITO 

Stora Varvsgatan 6A

211 19 MALMÖ

SWEDEN

040-601 13 00

rekrytering@agito.org

Följ oss på sociala medier

Norra Stationsgatan 93

113 64 STOCKHOLM

SWEDEN

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle